Obaly Repetito považujeme za skvelú investíciu

Investart finančne vstúpil do slovenského startupu Repetito, ktorý vyvinul viacnásobne použiteľné obaly na e-shopové zásielky. Okrem unikátneho nápadu a životaschopného biznisplánu dvoch nadšených zakladateľov Ivana a Tibora nás o tom, že chceme byť investorom tohto projektu, presvedčil fakt, že výrobky Repetito predbehli minimálne slovenskú dobu.

E-commerce na Slovensku neustále rastie. Slováci nakupujú online takmer všetko – oblečenie, obuv, knihy, elektroniku, vybavenie domácnosti či dovolenky.

Problém je, že spolu s objemom online nákupov sa zvyšuje aj objem odpadu z obalových materiálov. Len v rámci Slovenska môžeme hovoriť o viac ako 120 miliónoch zásielok, ktorých obaly sa použili len raz a vyprodukovali viac ako 30 000 ton odpadu, ktorý si vyžaduje recykláciu.

Autority preto pripravili legislatívu na zníženie objemu jednorazových obalov z nákupov na internete. Ešte skôr, ako sa začala tvoriť, však Slováci stojaci za startupom Repetito prišli s riešením, po ktorom môžu nielen slovenské e-shopy siahnuť okamžite.

My v Investart sme ich „objavili“ na základe spolupráce s inovačným centrom INOVIA. Ide o záujmové združenie právnických osôb, ktorých cieľom je rozvíjať podnikateľský ekosystém a podporovať podnikavosť a kreativitu mladých ľudí. S týmto cieľom zorganizovala INOVIA   podujatie INOVIA STARTUP Forum, kde Repetito prezentoval svoj nápad.

Obaly použiteľné až 100-krát

Vyvinuli obaly, v ktorých sa dá zásielka poslať až 100-krát. Okrem toho aj s našou pomocou, keď sme do startupu vstúpili ako investori, prepracovali systém, ako obaly dostať do e-shopov a ako zabezpečiť ich jednoduché vrátenie, aby bol celý postup jednoduchý a vďaka tomu funkčný.

Repetito obaly sú vyrobené z polypropylénu a okrem jednej malej časti, ktorá slúži na uzatváranie obalu, sa dajú stopercentne recyklovať. Kým sa tak stane, môžu sa použiť až 100-krát. Využívanie jediného obalu ušetrí až 25 kg odpadu a pomôže znížiť uhlíkovú stopu tovaru o 85 %.

„Znovupoužiteľné obaly sú spôsob, ako výrazne znížiť záťaž, ktorá pre životné prostredie plynie z e-commerce. Partnerské e-shopy, ktoré disponujú našimi obalmi, dávajú svojim zákazníkom možnosť vybrať si klasický jednorazový obal alebo vratný obal Repetito. Jeho vrátenie je pritom jednoduché, stačí ho odovzdať na ktorejkoľvek pošte alebo hodiť do poštovej schránky či do zberného boxu Packeta,“ vysvetlil Ivan Štefina, CEO Repetito.

Spätná adresa je na znovupoužiteľnom obale predtlačená a poštovné zaplatené. Použité obaly sa od zákazníkov vrátia do centrály Repetito, kde ich vyčistia, prípadne opravia a znovu doručia partnerskému e-shopu.

Budúcnosť už dnes

Repetito zatiaľ ponúka tri veľkosti mäkkých vratných obalov určených na tovar, ktorý nepotrebuje špeciálnu ochranu. Aktuálne sa pracuje na vývoji pevných vratných boxov, vhodných na prepravu tovaru, ktorý si vyžaduje väčšiu ochranu proti poškodeniu.

Slovensko sa po Fínsku či Francúzsku vďaka Repetito stáva ďalšou krajinou Európskej únie, v ktorej sú nákupy cez internet ohľaduplné voči životnému prostrediu.

Zároveň Slovensko aj vďaka tomuto startupu, ktorý sme radi podporili ako investori, môže napĺňať naraz až tri požiadavky Európskej únie pre e-commerce, ktorými sa má docieliť klimatická neutralita obalového sektora do roku 2050. Konkrétne požiadavky sú znížiť objemy balení, obmedziť zbytočné balenia a využívať opakovane použiteľné obaly. Podľa návrhu Európskej komisie do roku 2030 budú mať internetové obchody povinnosť používať 10 % takýchto obalov a do roku 2040 až 50 %.

GRAMA a.s.
Mýtna 42
811 05 Bratislava
+421 911 323 242
investart@investart.sk
© 2022 GRAMA a.s., Všetky práva vyhradené. Vytvoril tím CITADELA
GRAMA a.s.
Mýtna 42
811 05 Bratislava

+421 911 323 242
investart@investart.sk